Praha v období Vánoc vyprodukuje odpad jedlých olejů a tuků cca 250 tun, uvedlo MŽP. Toto množství je tak veliké, že by například naplnilo 5 000 velkých van ke koupání.
Co se stane, když tuky skončí v odpadu?
Tyto produkty je třeba správně vytřídit. Špatná likvidace olejů a tuků způsobuje, že se usazují na stěnách kanalizace, kde tuhnou a postupně vytvářejí blokády. Na mastnotu se lepí další nečistoty, jako jsou například ubrousky nebo hygienické potřeby. Důsledky mohou být nepříjemné. Ať jde o ucpaný odpad, zatopení nemovitosti znečištěnou vodou nebo nepříjemný zápach rozkládajícího se tuku v ulicích. Opravy ucpaných potrubí se přitom mohou vyšplhat do tisíců korun, u složitějších zásahů i přes deset tisíc.
Problém se však netýká jen domácností. Tuky narušují biologický proces čištění odpadních vod v čistírnách, kde mohou způsobovat pěnění nebo zahnívání. To zvyšuje náklady na čištění a snižuje kvalitu vyčištěné vody.
Jak správně likvidovat použité tuky a oleje?
Nikdy je nevylévejte do dřezu nebo toalety! Vychladlý olej nalijte do PET lahve (nikdy ne skleněné!). Až bude lahev plná, vyhoďte ji do kontejneru na tuky (černý s růžovým víkem). Malé množství oleje a tuku v pánvi nebo hrnci vytřete papírovou utěrkou a vyhoďte do směsného odpadu.
Mapa kontejnerů na tuky