Praha 7 letos slaví 140 let a při té příležitosti vás ve čtvrtek 5. září 2024 zve do nově otevřeného parku U Vody na slavnostní odpoledne. Od 15 do 20 hodin jsme pro vás připravili loutkové představení, klauniádu, výtvarné a vzdělávací workshopy, sborový koncert i vyprávění u ohně.

Program zdarma

15.00 a 16.30
Studio DAMÚZA: Řeka
30 minut, dětem 2+

Loutková inscenace plná vody pro děti od 2 let a jejich rodiče.

Až půjdeš k řece, zadívej se kolem sebe. Řeka je živel, řeka je mohutná síla, řeka je zdroj vody, řeka je domov tisíce živočichů.
Pssst! Když nebudeš hlučet, uvidíš je. Támhle jsou! Rybky, kachny, čolci, užovky, raci, mloci, bobři, žáby. To koukáš co?
Jen dávej pozor, ať se nezmáčíš!

Režie: Štěpán Gajdoš
Scénář: Štěpán Gajdoš a kol.
Scénografie: Anna Gumboldt
Hrají: Sára Vosobová, Matouš Fendrych, Matěj Šumbera/Kryštof Grygar
Hudba: Matěj Štrunc
Produkce: Martina Diblíková

 

15.00–18.00
Lenka Kubelová & Petra Lacinová: Barvy hladiny
Účastníci výtvarného workshopu se pomocí akvarelu „ponoří“ do barev a struktury vln řeky Vltavy. Během tvorby budou moci zažít napojení na proud řeky a rozproudit svou vnitřní kreativitu. Proces je důležitější než výsledek – usebrat se, soustředit na detail, světlo, odstín, nádech, výdech. Akvarelový happening je o souladu s řekou i sebou samými prostřednictvím štětců a barev.



15.00–18.00

Stánek U studánky poznání s terénním zoologem
Vzdělávací zábavná aktivita pro děti a rodiče – poznání přírodnin, kvíz z městské přírody a mnoho dalšího. U studánky poznání je centrum zaměřené na environmentální vzdělávání dětí, mládeže a široké veřejnosti. Nabízí také prostor pro prezentaci ochranářských projektů a vytváří příležitosti pro setkávání odborníků, studentů, dětí a všech, které pojí zájem o přírodu. Posláním centra je probouzet pozitivní vztah k přírodě a inspirovat k její ochraně. 

 

15.00–18.00
BESIP – Odd. prevence Městské policie hl. m. Prahy



15.00–18.00

H2Ospodář – edukační program Cesta vody



15.00–19.00

Český červený kříž P7 – ukázky první pomoci


16.00–17.00

Ornitologická procházka s Kristýnou Sedláčkovou
Praha už zdaleka není jen sídlem vrabců, vran a kosů. Jací ptáci jsou v metropoli k vidění a proč jsou pro nás, ale i pro naše okřídlené sousedy parky důležité?

Kristýna Sedláčková vystudovala učitelství biologie/zeměpis a také zoologii na PřF UK. Baví ji ornitologie, etologie a ochrana přírody. Doma chová obojživelníky a plazy.

Procházka bude přibližně na 60 minut a zvládnou ji jak děti, tak senioři. Vyrazíme od stánku centra popularizace ochrany přírody U studánky poznání. Kapacita míst je omezena, proto doporučujeme si své místo předem rezervovat na e-mailu DrobnyJ@Praha7.cz nebo telefonu 733 466 792. Dalekohledy laskavě zapůjčí centrum U Studánky poznání, které je novým projektem České koalice pro ochranu biodiverzity

 

16.00, 17.00 a 17.30
bazmek entertainment: Důvody pestrokvětosti
Environmentální klauniáda ve veřejném prostoru pro dospělé i dětské diváky. Performance trvá 15-20 minut.

Nepromeškejte jedinečný ento-etnografický zážitek přímo v srdci městské kultivované zeleně. Jistě jste se mnohokrát sami sebe ptali, jak se brouci orientují ve světě městských parků a kulturní krajiny, přizpůsobeném zejména životu člověka. Odpovědí na tuto otázku je staré a vzácné řemeslo broučích pastýřů. Smyslem jejich práce je provázet stáda broučků na jejich pravidelné cestě za potravou, asistovat s reprodukcí a pomáhat překonávat překážky, které před ně (a jejich vajíčka) moderní svět klade. Proto přijďte a zřete jen vzácně viděné pastýře broučků. Poznejte jejich tradice a způsob života.

A nezapomínejte: Příroda si vždycky najde cestičku.

Koncept a režie: Patrik Boušek, Eva Lietavová, Anna Prstková
Pastýři broučků: Kristýna Kučerová, David Tchelidze
Kostýmy: Anna Prstková


17.00–17.30
Komentovaná procházka parkem U Vody, kterým vás provede architektka z vítězného ateliéru YYYY

 


18.00

Veselé chvíle: Veselé chvíle v životě lidu (českého)
45 minut

Inscenovaný sborový koncert mapující období mezi zvykem vynášení smrti a pozdních letních žní. Repertoár skladeb tvoří lidové písně, jejich úpravy a autorské skladby na lidové texty od známých českých skladatelů jako jsou Leoš Janáček, Zdeněk Lukáš či Otmar Mácha.

Speciálně pro park U Vody zařadí sbor do repertoáru i nově nazkoušené skladby, které jsou inspirované přírodními živly.

Koncept: Anna Datiashvili, Veronika Holcová
Hudební doprovod: Tomáš Zahrádka, Pavel Novotný a další
Scénografie: Iva Bartošová
Produkce: Elisa Speváková



19.00

Storytelling
60 minut

Zaposlouchejme se do magických, hravých, (občas) děsivých, pohádkových a mnoha dalších příběhů z tvorby profesionálních vypravěčů a vypravěček ze spolku Storytelling CZ. (Vzhledem k aktuálně platnému zákazu rozdělávání ohňů proběhne program bez zapáleného ohně.)

Storytelling je návrat a znovuobjevování hluboce zakořeněné tradice vyprávění. Je to ta nejpřirozenější lidská činnost i umění zároveň. Naslouchat příběhům znamená učit se naslouchat našemu okolí a probouzet fantazii.


 

V parku U Vody si můžete také zahrát šifrovací hru Zapomenuté příběhy, autoři vám ji představí cca v čase 15–16.30 přímo na místě.

 


V případě nepříznivého počasí bude program zrušen.

Vše o parku U Vody se dočtete zde.