MČ Praha 7 srdečně zve všechny žáčky, studenty, rodiče i prarodiče k Letenskému kolotoči. V září si začátek školního roku můžete zpříjemnit jízdou na kolotoči zdarma, zhlédnout divadelní představení nebo se zúčastnit čtenářské dílny knihkupectví 2veverky. Připraveny pro vás budou také dvě výtvarné dílny, jednu povedou mladé umělkyně Eliška Hanuš, Hana Sommerová a Jindřiška Jonešová, druhou uskupení Hilda kolektiv. Ujít si nenechte ani jízdu ve šlapacích autíčkách z Národního technického muzea, vystoupení flašinetáře nebo fotokoutek s motivy historické Prahy 7. Po škole na Kolotoč! proběhne v pondělí 2. září 2024 od 10 do 19 hodin v Letenských sadech u Letenského zámečku.

Program zdarma, pondělí 2. září 2024 od 10 do 19 hodin

10.00–19.00     jízda na Letenském kolotoči

10.30–15.00     výtvarná dílna pod vedením Hilda kolektivu

11.00–11.40     Divadlo Hedárium: Studánka a kouzlo lesa

12.00–12.40     Musaši Entertainment Company: Loutková věž Miniatur

13.00–17.30     výtvarná dílna pod vedením E. Hanušové, J. Jonešové a H. Sommerové

13.30–14.00     TMEL: Neboj, Houbo

15.00–15.45     Buchty a loutky: Paleček

16.00–17.00     čtenářská dílna pod vedením knihkupectví 2veverky

17.00–17.55     Ústav úžasu: Stůl nad zlato

 

Po celý den (nebo do vyprodání zásob): zmrzlina (za výhodnou cenu), fotokoutek, možnost nákupu skvělých dětských knížek z knihkupectví 2veverky,  pro děti od 3 do 7 let jízda ve šlapacích autíčkách z Národního technického muzea, vystoupení flašinetáře

Z důvodu stavebních prací může dojít k omezení přístupu do Letenských sadů. Prosíme, sledujte dopravní značení v místě a přijďte s malou časovou rezervou, ať nezmeškáte začátky divadelních představení a dílen. Těšíme se na vás!


Divadelní program

11.00
Divadlo Hedárium: Studánka a kouzlo lesa
40 minut, dětem 3+

Loutková pohádka pro všechny, kteří se nebojí do lesa. Dva sourozenci Mája a Eda mají jediný úkol – pohlídat kocoura tety Jarmily. Co když si však milovaný mazlíček udělá výlet do kouzelného lesa? A poradí si les s tím, když se objeví někdo, kdo chce mít všechno jen pro sebe? Vydejte se na cestu za dobrodružstvím dvou dětí, objevte s nimi studánkovou vílu a jiné lesní bytosti, odhalte sílu vody i strachu a odvahy a kouzlo, které by chtěl zažít každý.

Koncept vymyslela a hraje Hedvika Řezáčová, absolventka Katedry alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU.

 

12.00
Musaši Entertainment Company: Loutková věž Miniatur           
40 minut, dětem 3+

Tři loutkové miniatury založené na jednoduchém příběhu. Každé z divadel je vyvedené jako malá skříňka, ze skříněk se dá postavit malá věž a v jejím horním patře se odehraje představení. Poté je možné věž přeskládat, umístit nahoru jinou skříňku a odehrát jiné představení. Připravili Tereza Havlová a Adam Páník.

Musaši Entertainment Company byla v roce 2023 za kreativní oživování loutkařiny, jarmarečního divadla a tradičních řemesel udělena pocta festivalu …příští vlna/next wave… v kategorii Talent roku.

Jednotlivé inscenace loutkové věže:

  • Závodník v kožichu

Nonverbální loutková inscenace o lsti a vítězství. Každý odvážlivec, který se vydá na trať závodu Jizerská 50, se musí mít vždy na pozoru!

  • Funus

Ze záhrobí se zatím nikdo nevrátil, aby nám řekl, co nás tam čeká. Je tedy potřeba řádně se připravit na cokoliv. Pohřeb není radno podceňovat, abychom totiž v záhrobí udělali dobrý první dojem, musíme tam přijet ve velkém stylu – ideálně třeba ve zlatém sarkofágu nebo na létajících saních tažených supy.

  • Na záhoně

Každý zahradník má svoje rituály. Některé se naučil od dědy, jiné od maminky a pár si jich vypěstoval on sám. Většinou je to osobní věc, kterou jen tak někomu neukáže, ale pokud budete koukat, kam šlapete, a nebudete bez dovolení ujídat jahody, nechá vás pan Karel nakouknout pod motyčku svých zahradnických zvyků.

 

13.30
TMEL: Neboj, Houbo
30 minut, dětem 4+

Les se probouzí. Houby rostou. Ten, kdo žije v lese, vyráží sklízet. Jen jedna malá houba nemůže vyrůst. Nemůže, nebo nechce? Ptá se ten, kdo ji chce sklidit. Chce, nebo musí? Nakonec nikdo nechce podlehnout strachu, ale také nikdo nechce být sám. Ani houba v lese.

Vlastní pohádku hraje Antonie Rašilovová.

 

15.00
Buchty a Loutky: Paleček
45 minut, dětem 3+

Žili spolu jeden muž a žena a ti nemohli mít děťátko. Kdyby měli alespoň malinkaté, velké jako palec… A hele, ono se to nakonec povedlo! Je tedy opravdu jen jako palec, kluk jeden, začali mu tedy říkat Paleček.

A byl moc šikovný a hodný. Jenže si ho vyhlídnul zloděj, takový pomocník by se mu hodil. Paleček mu ovšem pomáhat nechtěl, to ne, krást se nemá. Ale zakoukal se do princezny na zámku, a tak tomu zloději trochu pomáhat musel. Ale kam mu pomohl a jestli může i takový chlapeček vyrůst, se dozvíte v nové pohádce Buchet a loutek Paleček.

Střídavě hrají Marek Bečka, Vít Brukner, Radek Beran a Zuzana Bruknerová.

 

17.00
Ústav úžasu: Stůl nad zlato
55 minut, dětem 5+

Stůl nad zlato je adaptací Boženou Němcovou popularizované pohádky, zasazenou do rámce meziválečných událostí 20. století. S odstupem a nadsázkou společné hry tu protagonisté pojmenují svízele odloučení a ztráty, kterých minulé století přineslo více, než si kdokoli uměl představit.

Hrají Eva Dubnová, Tereza Selenkovičová a Jakub Folvarčný.


10.30–15.00
Výtvarná dílna pod vedením Hilda kolektivu

Přijďte si s Hilda kolektivem sestavit a vybarvit vlastní omalovánku, speciálně vytvořenou ke 140. výročí Prahy 7. Za pomoci předpřipravených částí sestavíte v mžiku vlastní obrázek, který si pak budete moci vymalovat a odnést. Akce je určená pro malé i větší. 



13.00–17.30
Výtvarná dílna: Barva moře a léta, magické tvoření s inkoustem

Vedená umělkyněmi Eliškou Hanuš, Jindřiškou Jonešovou a Hanou Sommerovou

Na letošní dílně si děti budou moci nakreslit portrét zvířátka z kolotoče pomocí inkoustu a zmizíku. Může to být kůň, nebo nějaké úplně jiné zvíře, fantazie je nekonečná. Je to tvoření plné překvapení. Zvířátko se pak bude otáčet skoro jako na opravdovém kolotoči.

 

16.00–17.00
Knižní dílna pod vedením knihkupectví 2veverky

Čtenářská dílna se bude točit kolem veverek. Najdeme společně veverky v knížkách?

Statečné, vážné i ty rozverné…