Semafor na Ortenově náměstí (před zatáčkou do ulice Komunardů) od 6. června 2024 funguje v novém režimu. Ve všední dny mezi 7. a 9. hodinou a 13. a 17. hodinou běží standardní plná signalizace. Mimo uvedené časy a o víkendu je semafor přepnutý do blikající oranžové a funguje tlačítko pro chodce, které spustí plnou signalizaci a s mírným zpožděním (pro tramvaje a auta musí nejprve proběhnout signál zelená – oranžová – červená) se zapne zelená pro chodce.  Tento režim pak běží následující 2 minuty od posledního stisku tlačítka.

Při blikající oranžové není povinnost tlačítko používat – naopak, pokud se pohybujete bezpečně a bez problémů, pak je nejpohodlnější a nejrychlejší se rozhlédnout a přejít bez tlačítka na blikající oranžovou. Jen prosím pamatujte, že tramvaj má vždy přednost.

Nemá smysl mačkat tlačítko ze zvyku, zapnout signalizaci a pak přejít na červenou – jednak je to přestupek, ale hlavně to zbrzdí auta i tramvaje, které přijedou k přechodu, kdy už je chodec dávno na druhé straně.

V ideálním případě by tedy tlačítko mělo sloužit jako „pojistka“ dětem, lidem se sníženými pohybovými schopnostmi a obecně všem, kdo se zde bez signalizovaného přecházení necítí bezpečně.