Historie cukrárny v ulici Dukelských hrdinů začíná v 50. letech, když se z vedlejšího domu rozšířil jídelní automat, který vznikl ještě za první republiky jako Automat U Nováků. Po sametové revoluci a vlně restitucí automat zanikl, ale cukrárna na stejném místě pokračovala dál. Mnozí z nás mají cukrárnu spojenou s Hanou Ryvolovou, která pracovala již v jídelním automatu a po jeho uzavření s manželem cukrárnu převzala. V průběhu jara 2020 však paní Ryvolová postupně došla k rozhodnutí rodinný podnik uzavřít. Martin Regéczy, který s rodinou bydlí za rohem, cukrárnu znal, a když jednoho dne narazil na článek, kde bylo zmíněno, že se podniku příliš nedaří a že majitelka přemýšlí o jejím uzavření, vyrazil za ní s nabídkou pomoci. Její rozhodnutí ale bylo nezvratné. „S manželkou jsme přemýšleli, co udělat. Cítili jsme, že je to unikátní místo, má svoji historii a pro komunitu je cenné. A když jsme zjistili, že paní cukrářky by chtěly s námi spolupracovat, šli jsme do toho a cukrárnu s nimi otevřeli. Bez nich by to nešlo,“ říká Martin s úsměvem.
Chtěl vědět, co jejich práce obnáší, a tak začal chodit do cukrárny v pět hodin ráno spolu s cukrářkami, paní Miladou a Šárkou, koukal jim pod jejich šikovné ruce a učil se dělat koláčky a základní pekařinu. Tyhle začátky si vždy připomíná i na nočních šichtách během Velikonoc a Vánoc, kdy se pečou mazance a vánočky. Na zdejší proslulé vánočky se čekají fronty a přes Vánoce jich upečou tisíce. „Děláme, co můžeme. Jsou lidé, kteří jich naráz koupí deset. Mají to jako vánoční rituál, kdy při návštěvách rodiny a známých vánočky předají. Když tohle člověk ví, zahřeje ho to u srdce.“ Od konce října každoročně přijímají objednávky na vánoční cukroví. Ve výběru najdete vanilkové rohlíčky, ořechy v čokoládě, kominíčky nebo třeba zázvorky, které když poprvé upekli, paní cukrářka přiznala, že chutnají jako od její babičky. „Jedna z věcí, kterou jsem musel změnit, byla chuť našich vosích úlů. U nich jsem měl konkrétní vzpomínku z dětství a snažili jsme jí co nejvíc přiblížit.“ Nabídku, jež čítá v základu deset různých druhů, doplňují i další kousky, křehké kávové cukroví je dalším rodinným receptem, kterým Martin obohatil nabídku. „Chtěli jsme, aby každý kousek byl jedinečný. Dalším unikátem našich cukrářek je kokoska slepená marmeládou s lineckým kolečkem.
Tu nikde jinde nenajdete.“
Vánoční zápřah je v létě vyvážen upravenou otevírací dobou. „Přece jen léto pravým šlehačkovým zákuskům příliš neprospívá. Zároveň mám pocit, že je dobré cukrářkám dopřát v létě více volného času, a s chatovým obdobím také ubývá lidí, kteří k nám převážně chodí. Když hned najdu místo na zaparkování, vím, že bude v cukrárně klídek, protože tu místní prostě nejsou,“ směje se Martin. Právě ti jsou totiž důvodem, proč chtěli s manželkou Malvínou cukrárnu zachovat a pro které chtějí péct dobré věci z kvalitních surovin.