archivní článek, informace již nemusí být aktuální

Městská část 𝗣𝗿𝗮𝗵𝗮 𝟳 a 𝗔𝗿𝘁 𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗰𝘁 𝟳 vás srdečně zvou na výstavu malířky Jolany Škachové s názvem Šatní skříň. Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 5. října od 16.30 v Galerii na Miladě, která se nachází v patře informačního centra Milady Horákové 2.

Výstava Šatní skříň představuje nejnovější stejnojmenný cyklus prací talentované malířky Jolany Škachové. Ve své práci zkoumá hranice mezi uměním „vysokým“ a „nízkým“. Často tvoří v cyklech, které pojí konkrétní téma. Ta nachází v obyčejných všedních situacích, ale i knihách, pohádkách či uměním samotném. „Miluji jazyk a příběhy. Oba tyto pojmy jsou pro moji práci klíčové. Jako malířka nepoužívám slova, ale vizuální vjem. I když se slova zdají být mnohem výstižnější, není právě proto obraz větší dobrodružství?“ Autorka vychází z reality obyčejných věcí, které důvěrně známe. Jejich abstrahováním a pozměňováním je však činí nejednoznačnými, až záhadnými. „Mé obrazy se dají vykládat do velké míry různě. Domnívám se, že právě takto mohu rozmlouvat s divákem skutečně svobodně. Tento prostor mezi divákem a dílem chápu jako důležitou kvalitu. V několika tazích a barvách vykreslím poznatelnou situaci, ze které se pak stává vizuální slovní hříčka či hádanka.“ V duchu této poetiky se odvíjí i cyklus obrazů Šatní skříň. Jak už samotný název napovídá, v hlavní roli vystupuje oblečení, hromady hadrů, prádlo apod. Téma narativní, intimní a hravé.

Jolana Škachová je studentkou malby v 5. ročníku na AVU v Praze v Ateliéru Roberta Šalandy a Jana Kostohryze, kam nastoupila po studiích na UMPRUM na katedře Volné umění II u Jiřího Černického a Michala Novotného.

Výstava bude k vidění do 16. listopadu 2023.